“Sagrada Familia” (în traducere liberă: “Sfânta Familie”) este o biserică proiectată de Antoni Gaudi. Construcția ei s-a început in 1882. Și chiar daca pare puțin, timpul necesar finalizării construcției a depășit deja timpul necesitat pentru construirea piramidelor egiptene. Însa spre deosebire de alte biserici, aceasta fost construită doar din donații.
La moarea lui Gaudi, doar un sfert din biserică era construită. Totuși el a mentionat: “Clientul meu nu se grăbește”. A fost conștient ca nu va vedea biserica finalizată, și a lăsat schițe detaliate pentru cei care i-au continuat lucrarea. Exista și o machetă construită tot de el, însă in timpul razboiului civil spanilol acesta și o parte din planuri au fost arse de anarhiști.
Cand va fi finalizată, biserica va avea 18 turnuri (4 pentru evangheliști, 12 pentru apostoli, 1 pentru Fecioara Maria iar cel mai înalt pentru Iisus). Gaudi a proiectat biserica avand 170 m, exact cu un 1 m mai puțin decat dealul Montjuic din apropiere. Umil înaintea Domnului, Gaudi spunea că niciun om nu ar trebui sa depăşească lucrarea lui Dumnezeu.
Plimbându-vă in jurul bisericii veți observa stiluri arhitecturale diferite, biserica având trei fațade.
“Fațada Nativității” este cea mai cunoscută. Aceasta a fost finalizată in timpul vieții lui Gaudi. Este decorată tradițional, cu multe sculpturi ilustrând “Scena Nașterii”. Alte detalii simbolizează natura care era existentă în jurul bisericii atunci cand a fost proiectată. (tot felul de păsări, animale, plante).
În contrast cu “Fațada Nativității” care este puternic decorată, “Fațada Pasiunii” este mult mai săraca în detalii. Aceasta ilustrează păcatele umane și patimile lui Iisus. Coloanele se aseamană cu oasele unui schelet uman. Langă scena sărutului lui Iuda, se află și un pătrat magic. Nu se stie exact ce reprezintă, însă suma numerelor pe verticală, diagonală și orizontală este 33, care era și vârsta lui Iisus (când s-a înăltat la cer).
“Fațada Gloriei”, va fi cea mai mare și impresionantă fațadă deoarece va fi intrarea principală in biserică. Construcția ei a început in 2002 și va fi finalizată in 2026, cand se va implini un centenar de la moartea lui Gaudi.
La fel ca și in celelalte creații ale sale, Gaudi a încercat să reflecte cât mai mult natura și în interiorul bisericii. Pentru a evita folosirea liniilor drepte, pentru că acestea nu există în natură, Gaudi a găsit o soluție inovativă: Coloanele bisericii, care susțin întregul monument au forma copacilor. Astfel întregul interior te duce cu gândul la o pădure spirituală. Cele mai importante coloane, sunt dedicate celor 4 evangheliști.

Interiorul bisericii este indicat sa îl vizitați cât mai aproape de apus. Astfel veți observa cum lumina și culorile se schimbă în continuu. Deoarece Sagrada Familia este cel mai vizitat obiectiv touristic din Barcelona, este bine sa luați biletele din timp.

Gaudi și-a dedicat ultima parte a vieții pentru construcția acestei biserici care nu seamănă cu nicio altă biserică. Templu Naturii, al Vieții și al Morții, Sagrada Familia este un obiectiv care nu trebuie ratat cand vizitați Barcelona.

Thanks for the music
Calm music
“Sappheiros – Dawn” is under a Creative Commons license (CC BY 3.0)
Music promoted by BreakingCopyright: http://bit.ly/2OBe00v

Artist: Movie Music
Song: Faithful, Religious, Choir Song
Download/Stream: https://audiograb.com/zwZNSf2c5

2 Comments

Leave A Reply